Werkmethoden

Natuurlijk elke hulpvraag en elke individu is anders. Daarom zijn de tools die een coach hanteer tijdens coaching of begeleiding ook degelijk anders en heel specifiek toegepast. Hier is een lijst van de mogelijkheden:

  • Om coachingdoelen in kaart te brengen gebruikt een coachvaak Het Identity Compass. Dit is een krachtig Profiel Instrument en het verschaft een duidelijk beeld van de “denkstijlvoorkeuren” van het indvidu. Wat dit oplevert is een stuk zelf inzicht en, omdat het bedrijf een manier zoeken om vaardigheden te trainen, kan het IDC concrete doelen voor de coaching voorzien. Aan de kostenkant is het IDC niet bepaald goedkoop maar de investering wordt snel terugverdiend omdat het veel coachingstijd spaart en de opbrengst – de aantal inzichten per vierkante cent – erg hoog is.
  • Neuro Linguistische Programmering is de kern van mijn werk. NLP helpt om de traininen van vaardigheden te vergemakkelijken: nieuw gedrag te leren, nieuwe communicatietools te gebruiken en het bepalen van het nieuwe resultaat duidelijk en concreet te krijgen. De NLP toolbox is tjokvol behulpzame en krachtige technieken om flexibiliteit en perspectief aan te brengen, oplossingen te bedenken en het resultaat te bereiken.
  • NLP werkt vooral op de cortex, dat wil zeggen, het hoofd. Indien er sprake is van diepere emotionele blokkades is NLP minder geschikt. Veel mensen die proberen emotionele problemen “op te lossen” met NLP rapporteren dat er een verschil ontstaat tussen het weten wat ze kunnen doen om tot rust te komen, en het tot rust te kunnen komen (“ik weet wat ik moet doen maar toch kan ik het niet”)
  • Dit komt omdat emoties getriggered zijn door diepere indrukken en zijn niet in de cortex “op te lossen”. Deze emoties stammen van vrogere tijden af en zitten in andere stukken van de brein. Daadwerkelijk is er niets “op te lossen”, maar vrijheid van de impact van deze emoties is mogelijk. Hiervoor werkt een coach meestal met:
  • Integral Eye Movement Technique (IEMT). Dit is een aangepaste vorm van EMDR en werkt uitstekend bij trauma en depressie klachten. Het werkt om koppelingen in de brein weer aan te maken. Trauma kan niemand niet wissen, verzachten en anders ervaren wel. Ervaring heeft vertoont dat IEMT krachtig is met langdurig impact.
  • Metaforen. Door letterlijk te luisteren naar wat er wordt gezegd is het mogelijk om de emotionele ervaring in de brein terug te krijgen. Door gebruik te maken van creatieve processen kan iemand blokkades “shiften” en de beschikbare opties te ontdekken en bekijken. Metaforen zijn een vorm van systemische opstelling en scheppen de ruimte om naar “het probleem” te kijken vanaf een veilige afstand.