Loopbaancoach aandachtspunten

Je bent opzoek naar een loopbaancoach maar weet niet waar je op moet letten bij het zoeken. Je hebt op advies van een kennis een visitekaartje gekregen maar weet niet zo goed of die loopbaancoach bij jou zou kunnen passen. Je vraagt je nog steeds af of je baat hebt bij zo’n loopbaancoach. Zo vind je een loopbaancoach die bij jou en je wensen past.

1. Waarom?

Bedenk wat voor een coach je zou willen? Heb je behoefte aan iemand die veel vragen stelt of juist vooral laat uitpraten? Wil je iemand die de hele tijd in oogcontact is of juist ook wegkijkt? Wil je een mannelijke of een vrouwelijke coach? Wil je een ervaren of een net begonnen loopbaancoach? Het is volledig aan jou wat je nodig hebt. Zoek dus gericht naar wat je nodig hebt.

2. Kwaliteit

Ga voor kwaliteit, dus voor een loopbaancoach met een afgeronde coach opleiding die gecertificeerd of geaccrediteerd is. Een loopbaancoach met een afgeronde erkende certificaat of een opleiding is een professional.

3. Zoeken op internet

Het internet heeft ons veel mogelijk gemaakt. Ga opzoek naar de gekozen loopbaancoach. Kijk wat voor ervaringen anderen hebben met deze coach. Eerdere cliënten van de loopbaancoach kan je de uitgekozen loopbaancoach aanbevelen of afraden. Blijf hierin wel naar je eigen gevoel luisteren, want niet alles wat er staat hoeft te kloppen. Het gaat om de beleving van een ander en dat hoeft niet jouw ervaring te worden.

Een klik hebben met je loopbaancoach is erg belangrijk. De meeste loopbaancoaches bieden een gratis kennismaking aan. Maak daar gebruik van als je denkt voor die loopbaancoach te kiezen.

4. Persoonlijk

Inlevingsvermogen van de loopbaancoach is erg gewenst. Je vertelt tenslotte jouw verhaal en wilt wel de juiste reacties op. Een loopbaancoach oordeelt niet, maar het is wel prettig als hij empathie kan tonen waar nodig.

De loopbaancoach moet jouw verhaal kunnen vertalen naar een loopbaanvraag en deze op z’n beurt gebruiken bij het opstellen van een plan van aanpak. Dat is een hele klus. Dat doet de loopbaancoach aan de hand van gespreksvoering. Jij bent aan het woord. De loopbaancoach luistert aandachtig, vat jouw verhaal samen en vraagt daarop door. Dit noemt met de LSD techniek; luisteren, samenvatten en doorvragen.

5. Stimuleren

Je loopbaancoach moet stimulerend zijn. Met een positief zetje jou aan het werk zetten. Je moet tenslotte zelf aan de slag met je gewenste doelen. Het is prettig als jij daarbij positief feedback krijgt. Dat de loopbaancoach je geregeld complimenteert voor je acties en de behaalde resultaten.
Wees niet onzeker over je loopbaanvraag. Vroeger was het gebruikelijker om naar een loopbaancoach te gaan als er daadwerkelijk een probleem was. Tegenwoordig worden loopbaancoaches ook vaak ingezet bij jezelf verder ontwikkelen op het gebied van werk. Schroom niet over je loopbaanvraag en zet de stap om naar een loopbaancoach te gaan.

6. Zelfkennis loopbaancoach

Een goede loopbaancoach beschikt over zelfkennis. Het zou vreemd zijn als je gecoacht wordt op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling als de coach zelf dat niet over het eigen beschikt. De loopbaancoach kent zijn eigen sterke en zwakke kanten. Weet wat hij doet en coacht jou in de juiste richting om jou tot inzicht te brengen hoe jij iets kunt oplossen of aanpakken.

7. Prijzen vergelijken coaches

Vergelijk de prijzen van de loopbaancoaches. Uiteraard gaat het om de kwaliteit en het gewenste doel te behalen. Maar de kosten in de gaten houden kan geen kwaad. Daarom is het belangrijk om eens goed te kijken naar de prijzen en deze te vergelijken. Dat kun je doen door hier te klikken. Je krijgt gratis en vrijblijvend offertes van verschillende loopbaancoaches, zodat jij kunt kiezen welke bij je past. In kwaliteit, maar ook in prijs.

Het is belangrijk dat u een goed gevoel krijgt bij het loopbaantraject. Een ervaren coach zal dat gevoel blijven peilen. U kunt aller tijden ook aangegeven hoe het voor u voelt. Kies een coach aan die ook een toegankelijke houding heeft zodat u bij een ontevreden gevoel dat bespreekbaar kunt maken.